Moderno opremljena prenočišča

Postojna
20 minut
Ljubljana
20 minut

BIKERS
WELCOME

BREZPLAČNO
PARKIRANJE

FREE
WIFI

ZA VEČJE
DRUŽBE

PRIMERNO ZA
IZLETNIKE

Kaj videti

V bližini našega gostišča boste odkrili številne kulturne in naravne znamenitosti, dovolj bo že kratek sprehod, na raziskovanje pa se lahko odpravite tudi kot pohodniki, s kolesom ali avtom. Vzemite pot pod noge, odkrivajte zelene kotičke v naši okolici, ter poiščite dragocene izkopanine, ki kljubujejo zobu časa že vse od antike.

Nekaj predlogov zanimivih izletov v bližnjo okolico:

Razgledni stolp na Planini

Planina je greben, ki ločuje Zaplano od Ljubljanske kotline. Sodeč po zemljevidih je južni vrh tega grebena Špica, hrib na katerega se je res vredno povzpeti. Enostavna dostopnost, čudovit razgled z 22m visokega lesenega razglednega stolpa ter ob koncih tedna odprta koča so razlog, da je Planina zelo priljubljena izletniška točka, še posebej v zimskem času, ko se že s kratkim vzponom nanjo izognemo neprijetni megli v Ljubljanski kotlini.

Lintvern, naravni sifonski izvir vode iz skalne votline

Lintvern, izvir potoka Bele, je kraški sifon pod Jelovco. Naravni pojav občasnega izbruha vode, ki naj bi jo zmaj s svojimi mladiči (človeškimi ribicami) skupaj bruhal na dan, je opisoval že Valvasor v 18. stoletju. Kočo pri jezu upravlja Turistično društvo Blagajana Vrhnika. Tukaj so idealna mesta za piknike, posebno v poletni vročini, saj se lahko ohladimo v vodi zajezenega potoka.

Napoleonov vodnjak

Med sprehodom po spodnji Zaplani (mimo zaselka Prezid proti Ložanski dolini) boste ob cesti opazili nenavadno luknjo, pokrito s kamnitim pokrovom. To so ostanki vodnjaka, mimo katerega naj bi po izročilu šel celo Napoleon, verjetno pa gre za vodnjak izkopan za Napoleonovo vojsko, ki je leta 1809 zasedla Ljubljano.

Rimski zid - Claustra Alpium

Območje Zaplane ima tudi pomembno vojaško-strateško lego še od antičnih časov dalje. Tako so še danes vidni ostanki Rimskega obrambnega zidu (Claustra AlpiumIuliarum), zgrajenega med 3. in 4. st. n. št., ki naj bi branil Rimski imperij pred vdori vzhodnih ljudstev. Na območju občine Vrhnika,  med Verdom in Zaplano je bil zid dolg skoraj 10 km, širok 1 m in visok 2 do 3 m.

Rupnikova linija, vojaški bunkerji

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki jih je začela graditi Kraljevina Jugoslavija med leti 1931 in 1936 na ozemlju zahodne Slovenije kot obrambo pred italijanskim napadom. Ime je dobila po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku. Obrambna črta nikoli ni služila svojemu namenu, saj je bila zapuščena še pred italijanskim napadom na Jugoslavijo v aprilski vojni. Danes je ponekod v zahodni Sloveniji ostanke Rupnikove obrambne črte še možno videti.

Ajdovska stopnja

Ob poti iz Starega malna proti Planini je skalni prag - Ajdovska stopnja. Po legendi je to odtis stopala velikanske Ajdovske deklice, ki je stala z eno nogo na Planini, z drugo na Ljubljanskem vrhu in v vodah potoka Bele prala perilo.
Če se še vedno ne morete odločiti kam bi se odpravili, vam je za izlet vedno na voljo tudi bližnja:
  • Postojnska jama ali
  • prestolnica Ljubljana.
Izbirate pa lahko tudi med številnimi možnostmi za pohodništvo, kolesarjenje, sankanje, smučanje, plezanje, ribolov in še bi lahko naštevali.

Pri toliko biserih narave in možnostih športnih aktivnostih vam pri nas zagotovo ne bo dolgčas.
© 2023 Gostilna Mesec Zaplana | O piškotkih